RAANU / TAPESTRY

Yhteinen teos sairaalan henkilökunnan kanssa, veistos neljässä kerroksessa Satakunnan keskussairaalan Lasten- ja naistentalossa; 2015

Raanu on alunperin ollut peitto, joka on tehty lämmittämään kylminä öinä niin oman perheen jäseniä kuin vierailulle tulleita. Rikkinäiset ja kuluneet raanut ovat lämmittäneet perheen hevosta ja myöhemmin traktoria - ja vielä myöhemmin auton tuulilasia. Niitä on annettu ja saatu lahjaksi. Lopulta niistä on tullut osa sisustusta ja ne ovat muuttuneet seinävaatteiksi.

Sairaalan seinälle suunniteltu Raanu on moderni versio tästä perinteisestä naisten tekemästä käsityöstä. Talon henkilökunta pääsi valitsemaan sen värit yhteisissä työpajoissa, jotka taiteilijat Anne Roininen ja Anna Turunen ohjasivat. Niissä jokainen valitsi itselleen merkityksellisen värin, joiden pohjalta taiteilijat suunnittelivat lopulliset teokset. Pääroolissa ovat kauniit väripinnat, jotka elävät ulkoa tulevan valon mukana.

///

Artwork made together with hospital staff, sculpture on four floors of Satakunta Central Hospital, Children’s and Women’s House; 2015

Tapestry has originally been blanket, which was used to keep warm at cold nights - by both family members and guests. Broken and worn out tapestries have been used to keep horses warm and later on tractors and even later - cars’ windscreens. They have been given and received as presents. In the end they became part of interior decoration on walls.

This Tapestry designed for Children’s and Women’s House of the Hospital is a modern version of the traditional craftwork made by women. The staff of the Hospital chose its colours in workshops run by artists Anne Roininen and Anna Turunen. All the staff members chose a colour meaningful for them. Based on those colours artists made the final design. Beautiful colour surfaces living along the light coming from outside plays an important role in the piece.