22/07/2024

Anna-Stina Nykänen lähti reportaasissaan tutustumaan Mäntän kuvataideviikoille, missä minunkin teoksiani oli esillä. Kuvassa toimittaja on ihmettelemässä installaatiotani. Hih. 

“Kesällä pitää mennä taidenäyttelyyn, vaikka väkisin. Toimittaja Anna-Stina Nykänen halusi tietää, mitä taiteesta jää käteen ja miksi osa ohittaa teokset pysähtymättä. Vastaukset yllättivät.”

Lue Helsingin Sanomien juttu: 
https://www.hs.fi/feature/art-2000010515061.html




20/06/2024

Mäntän kuvataideviikoista mainintoja medioissa:

YLE uutiset 18.06.2024 
https://areena.yle.fi/1-66614904 

YLE “Tällaiseltä näyttää Mäntän kuvataideviikoilla” 
https://areena.yle.fi/1-71171320 

Kulttuuriykkönen, podcast 19.06.2024
https://areena.yle.fi/podcastit/1-71129660

Hirven papanoita ja kuormaliinoja: Mäntän kuvataideviikoilla ei kaihdeta outojakaan materiaaleja
https://yle.fi/a/74-20090229

“Kuollut lokki ja hirven papanat päätyivät taideteoksiin Mäntän kuvataideviikoilla. Tapahtuma on vastaisku Helsinki-keskeiselle kuvataiteelle.

Kuraattori Heli Ryhäsen ohjenuorana on toiminut se, että hän on valinnut kuvataideviikoille taiteilijoita ympäri Suomea.
– Meillä on Suomessa valtava määrä hienoja taiteilijoita, mutta valitettavasti usein käy niin, että samat taiteilijat pyörivät näyttelystä toiseen, jolloin iso osa jää näkymättömiin.

Ryhäsen mukaan suomalaista taidekenttää leimaa jonkinasteinen Helsinki-keskeisyys.

– Suurin osa näyttelytiloista – kuten museoistakin – on Helsingissä, joten taidekenttä painottuu pääkaupunkiin. Meillä on upeita näyttelytiloja muuallakin Suomessa, mutta ne jäävät usein vähemmälle huomiolle.”




01/06/2024

Mäntän kuvataideviikot avautuvat - tervetuloa! 
Mänttä Art Festival is opening, welcome!





09/06/2024

Pari vuotta sitten oli Kuvan Kevään, lopputyönäyttelyn aika (kuva kesäkuulta 2023). Valmistuin nyt kuvataiteen maisteriksi ja kun aloin miettiä taaksepäin opiskeluaikaa, tajusin et ei oo ollut ihan helpoin vaihe opinnoille. Kun tulin valituksi opiskelemaan, siirsin aloitusta vuodella, koska esikoinen syntyi. Aloitin opinnot ja muutama kuukausi sen jälkeen alkoi pandemia. Koulu suljettiin. Siinä välissä myös muutettiin ja rempattiin uusi koti. Muistan, miten muuttoapua ei voinut pyytää, koska silloin oli täysi sulku päällä. Jossain vaiheessa aloin odottaa toista lasta ja jäin uudelleen äitiyslomalle, minkä jälkeen palasin opintoihin, ja samalla tyhjättiin koti putkirempan tieltä. Seurasi muutto väliaikaisasuntoon ja sitten taas takaisin, mikä ei ole pikkujuttu kahden pienen lapsen kanssa. Siinä välissä tehtiin vielä myös pikkasen remppaa.  Oheen mahtui toki muita taidehommia siellä täällä, yllättäen hyvin kansainvälisesti juuri koronan aikana.

Koulu tai siis yliopisto, tarjosi paljon ajateltavaa. Sai haastaa sekä omia että vallitsevia käsityksiä taiteesta. Se on hyvä ja siinä riittää pureksittavaa loppuiäksi. Kaiken lopuksi sairastuin, eikä ehkä ihme. Oli tossa aika paljon kaikenlaista - opintojen ohessa. On aika ottaa iisimmin.

t. KuM Roininen



19/05/2023


“Näin nykytaiteilijat näkevät Emil Cedercreutzin – uteliaisuus kohdistuu Emilin elämäntyön erikoisuuksiin. Taiteilija Anne Roinisen käyttämät käsittämättömät materiaalit styroksista cocktailtikkuihin vertautuvat Cedercreutzin esinekokoelmaan, jonka keräily on varmasti vaikuttanut omana aikanaan hassulta.”

Satakunnan kansa kirjoittaa liki surrealistisesta museoelämyksestä. Kohtaaminen-näyttely on esillä 28.5.2023 asti. Se levittäytyy eri puolelle laajaa museota ja sen kokoelmia. Oma suosikkini on Júlia Kovácsin videoperformanssi, jossa hän dippaa päänsä veteen hyisen jään railoon. Se istui erinomaisesti vanhojen veneiden sekaan.

Juttu löytyy täältä.


28/03/2023


”Emil Cedercreutzin museo paikkana ja ympäristönä ovat pitkään kiehtoneet minua. Cedercreutzin keräämä taidekokoelma, Maahengen temppelin kansantieteellinen kokoelma ja taiteilijan oma veistosgalleria sekä tietysti Harjulan taiteilijakoti ovat kaikki tuottaneet minulle jatkuvasti hämmentävän ja jotenkin kutkuttavan uteliaisuuden ja pohdinnan, mistä tässä on kysymys. Cedercreutzin läsnäolo on tuntuvaa ja oleellista monin eri tavoin.”

Näin kuvaa omaa tunnettaan Emil Cedercreutzin elämäntyötä koskien kuvataiteilija Henry Merimaa, jonka kuratoima taidenäyttely Kohtaaminen on parhaillaan avoinna yleisölle Harjavallassa Emil Cedercreutzin museossa. Näyttelyssä kuusi nykytaiteilijaa kohtaa Emil Cedercreutzin – kukin omista lähtökohdistaan ja omien tulkintojensa kautta.

”Cedercreutzin ja nykytaiteilijoiden runsaan sadan vuoden ajallinen etäisyys tuottaa mahdollisesti taiteellista vuoropuhelua ja kohtaamisten inspiraatioina uusia havaintoja”, kuraattori kertoo. 
Näyttelyyn osallistuvien kuuden taiteilijan teokset elävät nykypäivässä, mutta yleisö kohtaa ne Emil Cedercreutzin elämäntyön ja museon historiallisessa kontekstissa, jossa Cedercreutz nähdään henkilönä, kuvanveistäjänä, taiteilijana, keräilijänä ja kulttuurivaikuttajana.

Näyttely on taiteellisen tutkimisen tapa, jossa Emil Cedercreutzia tarkastellaan tulkinnallisella otteella. ”Kuitenkaan syntyvien teosten ei ole tarkoitus kuvittaa häntä, vaan löytää eri tasoisten kohtaamisten kautta motiiveja teoksille. Kohtaamisten tavat ovat jokaiselle taiteilijalle ominaisia ja syntyvät omia reittejään”, Merimaa toteaa. Näyttely on esillä 28.5.2023 saakka.

Kuvia ripustuksesta, työskentelyä autotallissa ja selfie, välillä dippaus avannossa Marjaniemessä.


23/03/2023

Päivitin vähän näitä nettisivuja. Kuvia etsiessä vastaan tuli tämä muisto, Hiljaisuus-festivaalin residenssistä Kaukosesta 2018. Kuvassa rakennellaan installaatiota projektiimme Fictionary of Finnish mushrooms. Sitä tehtiin kolmen muusikon, yhden äänisuunnittelijan, kuvittajan ja itseni voimin. Residenssin haku on just aukeamassa!




26/11/2022

Viikko sitten oli Kalasataman valoteos
...josta Yle teki kivan jutun:

https://yle.fi/a/74-20005344
“Kymmenet asunnot puhkesivat väriloistoon Helsingissä – ”Tämä tuntuu lähes taikuudelta”
Valotaide koristi tänä viikonloppuna Helsingissä Kalasataman kaupunginosassa kaksi kerrostaloa. Sähkönkulutus mietitytti tekijöitä, mutta taide oli sähköä tärkeämpää.”




24/11/2021

If I was a band
I would have been touring this Autumn like this.

LUNA Media Art Festival, Leeuwarden NL 30.9.-2.10.2021
GULDSTÜCKE, Gelsenkirchen DE  30.9.-4.10.2021
REFLEKTOR, Vantaa FIN 30.9.-3.10.2021
LOISTAVA PINTA, Orimattila FIN 15.10.-12.12.2021
FLASH3 Light and Death, Suomenlinna FIN 4.11.-14.11.2021
FESTIVAL OF POLITICAL PHOTOGRAPHY, Helsinki FIN 8.10.-6.1.2021
SOUTHBANK CENTER, London UK 4.11.2021-9.1.2022
+ some event in Oodi library from the beginning of December (I don’t know yet much about it :D)

But I’m not a band, I’m an artist on maternity leave, working mainly remotely. Most of this autumn’s events were light art related and many of them have been cancelled at least once or twice due to the reason we all know. This felt like a flood of events, making it look like the pandemic was nearly left behind. I have been showing much more than an average autumn. Luckily, for both me and my baby, this hasn’t been too stresfull time.

12/11/2021

BOOOM! My former webpage was all of sudden gone. That server had been plugged out without a warning.
Here I am, starting to build a new one. Welcome.

PS. It is worth turning 40, when it means getting all these flowers <3