19/05/2023


“Näin nykytaiteilijat näkevät Emil Cedercreutzin – uteliaisuus kohdistuu Emilin elämäntyön erikoisuuksiin. Taiteilija Anne Roinisen käyttämät käsittämättömät materiaalit styroksista cocktailtikkuihin vertautuvat Cedercreutzin esinekokoelmaan, jonka keräily on varmasti vaikuttanut omana aikanaan hassulta.”


Satakunnan kansa kirjoittaa liki surrealistisesta museoelämyksestä. Kohtaaminen-näyttely on esillä 28.5. asti. Se levittäytyy eri puolelle laajaa museota ja sen kokoelmia. Oma suosikkini on Júlia Kovácsin videoperformanssi, jossa hän dippaa päänsä veteen hyisen jään railoon. Se istui erinomaisesti vanhojen veneiden sekaan.

Juttu löytyy täältä.


28/03/2023


”Emil Cedercreutzin museo paikkana ja ympäristönä ovat pitkään kiehtoneet minua. Cedercreutzin keräämä taidekokoelma, Maahengen temppelin kansantieteellinen kokoelma ja taiteilijan oma veistosgalleria sekä tietysti Harjulan taiteilijakoti ovat kaikki tuottaneet minulle jatkuvasti hämmentävän ja jotenkin kutkuttavan uteliaisuuden ja pohdinnan, mistä tässä on kysymys. Cedercreutzin läsnäolo on tuntuvaa ja oleellista monin eri tavoin.”

Näin kuvaa omaa tunnettaan Emil Cedercreutzin elämäntyötä koskien kuvataiteilija Henry Merimaa, jonka kuratoima taidenäyttely Kohtaaminen on parhaillaan avoinna yleisölle Harjavallassa Emil Cedercreutzin museossa. Näyttelyssä kuusi nykytaiteilijaa kohtaa Emil Cedercreutzin – kukin omista lähtökohdistaan ja omien tulkintojensa kautta.

”Cedercreutzin ja nykytaiteilijoiden runsaan sadan vuoden ajallinen etäisyys tuottaa mahdollisesti taiteellista vuoropuhelua ja kohtaamisten inspiraatioina uusia havaintoja”, kuraattori kertoo. 
Näyttelyyn osallistuvien kuuden taiteilijan teokset elävät nykypäivässä, mutta yleisö kohtaa ne Emil Cedercreutzin elämäntyön ja museon historiallisessa kontekstissa, jossa Cedercreutz nähdään henkilönä, kuvanveistäjänä, taiteilijana, keräilijänä ja kulttuurivaikuttajana.

Näyttely on taiteellisen tutkimisen tapa, jossa Emil Cedercreutzia tarkastellaan tulkinnallisella otteella. ”Kuitenkaan syntyvien teosten ei ole tarkoitus kuvittaa häntä, vaan löytää eri tasoisten kohtaamisten kautta motiiveja teoksille. Kohtaamisten tavat ovat jokaiselle taiteilijalle ominaisia ja syntyvät omia reittejään”, Merimaa toteaa. Näyttely on esillä 28.5.2023 saakka.

Kuvia ripustuksesta, työskentelyä autotallissa ja selfie, välillä dippaus avannossa Marjaniemessä.


23/03/2023

Päivitin vähän näitä nettisivuja. Kuvia etsiessä vastaan tuli tämä muisto, Hiljaisuus-festivaalin residenssistä Kaukosesta 2018. Kuvassa rakennellaan installaatiota projektiimme Fictionary of Finnish mushrooms. Sitä tehtiin kolmen muusikon, yhden äänisuunnittelijan, kuvittajan ja itseni voimin. Residenssin haku on just aukeamassa!
26/11/2022

Viikko sitten oli Kalasataman valoteos
...josta Yle teki kivan jutun:

https://yle.fi/a/74-20005344
“Kymmenet asunnot puhkesivat väriloistoon Helsingissä – ”Tämä tuntuu lähes taikuudelta”
Valotaide koristi tänä viikonloppuna Helsingissä Kalasataman kaupunginosassa kaksi kerrostaloa. Sähkönkulutus mietitytti tekijöitä, mutta taide oli sähköä tärkeämpää.”
24/11/2021

If I was a band
I would have been touring this Autumn like this.

LUNA Media Art Festival, Leeuwarden NL 30.9.-2.10.2021
GULDSTÜCKE, Gelsenkirchen DE  30.9.-4.10.2021
REFLEKTOR, Vantaa FIN 30.9.-3.10.2021
LOISTAVA PINTA, Orimattila FIN 15.10.-12.12.2021
FLASH3 Light and Death, Suomenlinna FIN 4.11.-14.11.2021
FESTIVAL OF POLITICAL PHOTOGRAPHY, Helsinki FIN 8.10.-6.1.2021
SOUTHBANK CENTER, London UK 4.11.2021-9.1.2022
+ some event in Oodi library from the beginning of December (I don’t know yet much about it :D)

But I’m not a band, I’m an artist on maternity leave, working mainly remotely. Most of this autumn’s events were light art related and many of them have been cancelled at least once or twice due to the reason we all know. This felt like a flood of events, making it look like the pandemic was nearly left behind. I have been showing much more than an average autumn. Luckily, for both me and my baby, this hasn’t been too stresfull time.

12/11/2021

BOOOM! My former webpage was all of sudden gone. That server had been plugged out without a warning.
Here I am, starting to build a new one. Welcome.

PS. It is worth turning 40, when it means getting all these flowers <3